WordPress.org VS WordPress.com – Ce platformă de blog să folosesc?

De ce să-mi cumpăr nume de domeniu și hosting atunci când pot să-mi fac un blog gratuit pe WordPress.com sau pe oricare altă platformă de blog gratuit?

Aceasta este o întrebare logică pe care majoritatea bloggerilor începători și-o pun.

În acest articol am făcut o comparație între WordPress.com și WordPress.org.

WordPress.com este platforma care te lasă să-ți faci un blog gratuit, oferindu-ți în același timp și hosting gratuit, dar care-ți limitează multe posibilități.

WordPress.org este un CMS (Content Management System) ce poate fi instalat pe un nume de domeniu și hosting propriu și îți oferă libertatea maximă de expansiune pe internet.

Mai jos vei găsi un tabel în care am comparat cele 2 platforme.

WordPress.org vs WordPress.com – Tabel de comparație

WordPress.org WordPress.com
Poți instala orice temă compatibilă, atât cele din WordPress dar și teme compatibile, descărcate din altă parte. Poți instala doar anumite teme și ai acces limitat la modificarea acestora.
Toate pluginurile de WordPress sunt acceptate. Foarte puține pluginuri sunt acceptate.
Trebuie să plătești pentru propriul hosting și nume de domeniu. Hostingul și (sub)domeniul sunt gratuite (ex. blogultau.wordpress.com)
Poți folosi liber orice formă de monetizare. Nu poi folosi orice formă de monetizare. De exemplu, nu ai voie să pui reclame către altcineva.
Nu ai restricții legate de branding. Îți apare mesajul „Powered by WordPress”.
Nu ai limite legate de analiza traficului. Poți instala orice plugin de analiză. Analiza de trafic restrânsă. Nu poți instala alte sisteme de măsură, cum ar fi Google Analytics.
Nicio restricție privind SEO. Poți instala orice plugin care te va ajuta să-ți construiești o strategie SEO. Nu ai acces la toate beneficiile SEO, din moment ce nu poți instala pluginuri.
Poți crea un site pe bază de membership (în care utiliatorii să aibă profil și să se logheze). Nu poți construi un site de membership.
Ești responsabil pentru updatarea site-ului. Poți updata pluginurile și restul site-ului, dacă dorești. Upatarea se face în mod automat.
 Îți poți construi magazin online. Nu-ți poți construi magazin online.

Cam acestea sunt principalele aspecte ce au meritat comparate, dar cu siguranță mai sunt și altele.

Concluzie

WordPress.org este adevăratul WordPress care te interesează dacă vrei să-ți creezi un blog de succes, asupra căruia poți avea control total.

În schimb, dacă vrei să te joci de-a bloggerul, scrii doar pentru distracție și nu te interesează să câștigi bani din blogul tău, poși folosi liniștit WordPress.com.

Chiar și așa, dacă blogul tău va deveni faimos cu timpul și vrei să faci mai multe cu el, îți va fi mai greu să treci de la WordPress.com la adevăratul WordPress. În primul rând îți vei schimba numele de domeniu, ceea ce înseamnă că vei pierde toate valorie SEO câștigate pe domeniul vechi și va trebui să le construiești din nou.

WordPress.com este o platformă foarte limitată și oferă prea puține opțiuni utilizatorului. Există posibilități de deblocare a unor funcții, dar costă foarte mult, în timp ce le poți avea gratis cu WordPress.org.

De asemenea Wordpress.org îți dă frâu liber la imaginație și poți crea website-uri de tot felul, nu numai bloguri. Poți modifica sau instala orice temă dorești. Poți modifica chiar și codul html al site-ului, dacă te pricepri.

Ce recomand eu

Bineînțeles, WordPress.org.

Asta înseamnă că va trebui să investești o sumă de bani la început pentru numele de domeniu și hosting, dar dacă ești perseverent și aștepți mai mult de un an – doi, timp după care vor începe să apară și beneficiile unui blog, atunci acest cost își va merita investiția.

Dacă vrei să citești mai multe despre numele de domeniu și hosting, am scris în articolul „Cum să îți faci un blog”.


Tu ce platformă folosești în momentul de față sau intenționezi să folosești pe viitor?

Leave a Reply